25 Eylül 2008 Perşembe

A4 Tech X7 - USB Fare

Bilgisayarınıza yeni bir fare almak istiyorsanız fiyat/performans açısından en iyi seçim olan A4 Tech X7'ye göz atmanızı tavsiye ediyorum.

X7 serisine dahil birçok fare mevcut, hepsinin de kendine özgü artıları ve eksikleri var. Kablolu ya da kablosuz, optik ya da lazer olması, boyutları, değişik DPI aralıkları, düğme sayısı, malzeme kalitesi gibi farklara sahip bu modeller.

Tabi ki size bunların hepsini anlatacak değilim. En ideal gördüğüm birkaç modeli paylaşacağım.

Öncelikle klasik serinin son halkası olan A4 Tech X-755FS ile başlamak istiyorum.



A4 Tech X-755FS

Bu ürün tasarım açısından ilk çıkan X-700 serisine sadık kalan modellerden. Özelliklerini sıralamak gerekirse:

- Tek tuşla değiştirilebilir hız aralığı: 400 - 800 - 1200 - 1600 - 2000 DPI
- 4 yönlü kaydırma yapabilen orta tuş
- Tek tıklamayla 3 tıklama yapabilen tuş
- 1 büyük ve etrafında 4 küçük tuştan oluşan 5'li baş parmak tuş takımı

4 yönlü kaydırma, 5'li baş parmak tuşları, kalın usb kablosu ve yedek yapışkanlı ayaklar X7 serisindeki yenilikler arasında. Ayrıca sürücü yazılımı da geliştirilmiş. Baş parmak bölgesine denk gelen tırtıklı plastik doku kaldırılmış. Artık faremiz eski versiyonlarına göre daha büyük ve ele daha iyi oturuyor.

A4 Tech bu fareleri oyun bağımlıları için dizayn etse de, bilgisayarda değişik işler yapan kişiler özellikle de tasarımcılar için çok ideal. Çünkü oyunda olduğu kadar tasarım programlarında da farenin hızı yani hassasiyeti önemli oluyor. Masaüstünde gezinirken hızlı olması avantajken, çizim yaparken çok yavaş bir fareye ihtiyaç duyuluyor. Oyunlarda ise fare hızını menüden ayarlamak eziyettir çoğu zaman. Hatta FPS tarzı oyunlarda seçtiğiniz silaha göre hassasiyeti değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu açılardan bu ufak tuş çok işinizi görecek.


5'li baş parmak tuşlarına ise istediğiniz özellikleri atayabiliyorsunuz. Ben ALT, SHIFT, CTRL, DEL gibi tuşları atıyorum genelde. Fakat sıklıkla kullandığınız bir program varsa ona özgü kısayol tuşları da atayabilirsiniz. Kopyala, yapıştır, ileri, geri gibi birçok fonsiyon atababiliyor ve klavyeyle daha az uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.

Bunun yanında makroları kaydedip tek tuşla kullanabildiğinizi de anımsatayım. Özellikle oyunseverler bu makrolardan yararlanmak isteyeceklerdir diye düşünüyorum.

Bu güzel fareden sonra bir de ağırlığı değiştirilebilen ve tasarım olarak nispeten daha yeni olan A4 Tech XL-740K'dan bahsetmek istiyorum. Fare hakimiyetinde ağırlığın da önemli bir etken olduğunu biliyorsunuzdur sanırım. Bilmiyorsanız da hafif ve ağır 2 fareyi kullanarak aradaki farkı görebilirsiniz. Fakat kimin hangi ağırlıkta bir fareyle rahat edeceği belli olmadığından fare üreticileri opsiyonel ağırlık teknolojisini geliştirdiler.

A4 Tech de bu teknolojisi fazla geçmeden kendi farelerine uyguladı. XL-740K bu özelliğiyle öne çıkan bir model. Ayrıca tasarımı da çok başarılı gözüküyor.



A4 Tech XL-740K

Bu modelde yandaki tırtıklı baş parmak koyma alanı, 2'li baş parmak tuşları ve 3'lü tıklama tuşu eski modellere sadık kalınarak tasarlanmış. Fakat farenin genel yapısı eski X7'lerden bir hayli farklı. Üzerindeki kırmızı yılan deseni de hoş duruyor.

Yine kalın bir kablo ile desteklenmiş ve sağlam bir görünümü var. 19.5 grama kadar olan ağırlık setiyle birlikte geliyor ve istediğiniz ağırlığı kendiniz ayarlıyorsunuz. Bu ağırlıkları farenin içindeki bölmeye yerleştirerek kullanıyorsunuz.

DPI aralığı ise bir hayli geliştirilmiş: 600 - 800 - 1200 - 1600 - 2000 - 3200 DPI seçenekleri bulunuyor. Sanırım bilgisayardan fare hızını olabildiğince düşürmeniz gerekecek yoksa yüksek hızlarda fareniz ekranda uçacaktır. Ayrıca kutunun içerisinde 7 çeşit ağırlık sunmuşlar.

Oscar serisinden olan bu farenin en güzel özelliği ise programlanabilir tuşlarına atayabildiğiniz özelliklerin artması ve farenin kendi içerisindeki belleğe bu ayarların kaydedilebilmesi. "Download to Mouse" seçeneği ile yaptığınız ayarları yükleyip istediğiniz bilgisayara taktığınızda kendi ayarlarınızla kullanmaya başlıyorsunuz. Ayrıca uzun süredir beklediğim üzere sonunda 3 kez tıklama tuşunu da programlanabilir yapmışlar.



http://www.x7.cn/en/ adresinden tüm X7 modellerine bakabilirsiniz. Bu farelerin fiyatları ise 30-40 YTL aralığında değişiyor. Birçok internet ya da teknoloji mağazasında mevcut.

Hiç yorum yok: