26 Eylül 2008 Cuma

Creative Zen Stone Plus - MP3 Çalar

Piyasada milyonlarca çeşit (abartmadım sanırım) taşınabilir müzik ve video oynatıcı var ve hangisini alacağınıza karar veremiyor musunuz? Karar verdiyseniz gidin alın fakat yine de bu yazı fikrinizi değiştirebilir.

Öncelikle neden Creative Zen Stone Plus'ı seçtik, madem bize sordunuz cevap verelim. Alternatifleriniz arasında MP4 çalan aletler olduğuna eminim. Hele ki kocaman renkli ekranı olan, "Oh ben bunda film de izlerim" dediğiniz aletler. Fakat 2-3 inçlik dev! bir ekrandan film ya da dizi izlemenin ne kadar zevk vereceğini düşünün önce derim. Sonra da izleseniz bile şarjının bu dev! ekranı ne kadar süre çalıştırabileceğini hesaplayın. Hesabınız bittiyse devam edelim.

MP3 çalarların en önemli özelliklerinden olduğuna inandığım şey taşınabilirlik. Yanımızda kolayca taşıyabilmeliyiz. Elbette pili de uzun süre dayanmalı çünkü sürekli şarjda tutamayız. Evde dinleyecek olsak zaten birçoğumuzun müzik seti ve bilgisayarı mevcut. Bu ufak aletlerle uğraşmamızın bir anlamı olmaz.

Ayrıca arkadaşlarınıza bir şey dinletmek ya da kulaklıklarınızı bir süre çıkartıp müzik dinlemeye devam etmek istiyorsanız ve yanınızda ayrıca hoparlör taşımıyorsanız bunu ne yazık ki yapamayacaksınız demektir.

Şimdi size yeterince şarkı yükleyip, bıkana kadar şarjı bitmeden dinleyebileceğiniz, tek bir tuşla dışarı ses verebileceğiniz ve kulaklık taktığınızda en iyi müzik setleri kadar net ve yüksek ses çıkışı alabileceğiniz bir alet göstermek istiyorum. Süprizi kalmadı fakat karşınızda:


Creative Zen Stone Plus

İşte bu minik alet yukarıda saydığım tüm özelliklere sahip. Fakat daha fazlası da var. Onu da şimdi anlatacağım.

Öncelikle boyutlarını hakkında şunu söyleyebilirim, bir kibrit kutusu büyüklüğünde. Hatta belki daha da ufak. Fakat dahili hoparlöründen çıkan sese şaşıracaksınız. Tamamı hoparlör olsa bile ancak bu kadar ses beklersiniz sanırım. Tabi sesin yüksekliği kadar kalitesi de önemli ki gayet tatmin edici bir kalitesi var.

Gördüğünüz üzere turkuaz renkli yuvarlak bir OLED ekranı ve aynı boyutlarda bir de tuş takımı var. Aynı zamanda alt kısmında bir mini USB girişi ve üstünde de kulaklık girişinin yanında 2 adet daha tuşu ve mikrofonu var. Evet, söylemeyi unutmuşum. Hoparlörünün yanında bir adet de mikrofonu mevcut, yani ses kaydı yapabiliyor.

Şimdi teknik özelliklerine bir göz atalım:
- MP3, WMA ve AAC dosyalarını çalma
- 20 saat çalma süresi (Yanlış okumuyorsunuz yazıyla "yirmi saat")
- 2 GB ve 4GB hafıza seçenekleri
- Siyah, Beyaz, Mavi ve Pembe renk seçenekleri- 32 kanal FM radyo
- Ses kayıt özelliği
- Dahili hoparlör
- 8 adet çalma seçeneği (Tüm dosyaları ya da klasörleri tekrarlama ya da normal oynatma gibi)
- 5 kanal ayarlanabilir ekolayzır ve 4 adet kayıtlı ayar (Rock, Jazz, Classical, Pop)
- Bass Boost özelliği
- Saat ve Tarih gösterme
- Kronometre

Bu özelliklerin ayrıntısına inersek daha yararlı olacak sanırım. Öncelikle 20 saat yazmasına bakmayın, en azından 10 saat gidiyor fakat o kadar uzun süre dayandığını zannetmiyorum. Bir önceki seride 10 saat pil ömrü vardı fakat o da 5-6 saat civarı dayanıyordu sanırım. Eğer Bass Boost özelliğini devreye sokmazsanız şarj süreniz biraz uzayabilir. Elbette dahili hoparlör de çalma süresini etkileyen bir diğer faktör. Kulaklıkla dinlerken daha uzun süre dayanabilir.

Çalma seçenekleri yeterli, ekolayzır ayarları aradaki fark bariz anlaşılacak şekilde düzenlenmiş ve güzel. Özellikle kendi ayarınızı yapabiliyor olmanız da güzel. Bass Boost özelliği kulaklığınız çok iyi değilse ya da zaten bass özelliği mevcutsa seste boğukluk yapabiliyor. O yüzden dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim.

USB'den şarj oluyor bu alet. Eğer USB girişli adaptörlerden satın alırsanız prize bağlayarak da şarj edebilirsiniz. Bizzat denedim ve onayladım. Resimde gördüğünüz gibi bir alet. Ucuna istediğiniz USB kablosunu takıyorsunuz. Böylece bilgisayara bağlamak için 2. bir kablo taşımanız gerekmiyor.

Menüleri alıştıktan sonra oldukça kullanışlı. Az tuşla çok iş yapması için tasarlanmış bir menü sistemi var. Ayrıca yukarıdaki Çal/Durdur tuşunun yanında yer alan Kısayol Tuşu çok yararlı. Buraya istediğiniz özelliği kendiniz atayabiliyorsunuz. Mesela dahili hoparlörü açıp kapatma, tarih ve saat gösterme gibi bir özellik koyabilirsiniz.

En güzel özelliklerinden biri de aksesuarları. Sanıyorum internetten bulabileceğiniz çeşitli aksesuarları mevcut.


Gördüğünüz üzere anahtarlık kılıfı, kol bandı ve değişik renklerdeki silikon koruma kılıfları satılıyor. Bu şeker gibi MP3 çalarınızı daha kullanışlı ve çekici hale getirmek için bu aparatları da alabilirsiniz.

Elbette böyle güzel ses veren bir aleti iyi bir kulaklıkla kullanmanız gerekecek ki hakkını verin. Yakında kulaklıklarla ilgili yazıda görüşmek üzere diyorum ve şu bilgileri de ekleyerek yazımı sonlandırıyorum.

http://us.creative.com/products/product.asp?category=213&subcategory=214&product=17437
adresinden cihazı inceleyebilirsiniz. Fiyatı ise 2 GB'lık modelleri şu an Ereyon'da 100 YTL. Teknosa ise 40 YTL değerinde Hama hoparlör ile birlikte 140 YTL'ye satıyor. İnternetten alamayacaksanız ve yüksek ses çıkışlı bir taşınabilir hoparlör de istiyorsanız bunu da değerlendirin. 4 GB'lık modellere Türkiye'de henüz rastlamadım.

2 yorum:

oquzhanyilmaz@hotmail.com dedi ki...

dostum ben bunun 4 gb lık modelini arıyorum şu an bulabilme şansım nedir türkiyede hala az mı ?
ben bualamadım

Ayberk Olgay dedi ki...

Sanırım 4 GB'lık modeller satışa sunulmadı Türkiye'de. Yine de internet mağazalarını araştırabilirsiniz.