26 Eylül 2008 Cuma

Western Digital Passport - Taşınabilir Disk

İnternet hızlarının dünyaya nazaran yavaş da olsa artmasıyla veri paylaşımı çılgınlığı Türkiye'yi de sardı. Artık her gün onlarca program, müzik, film ya da dizi bölümü indirip arşivlemeye çalışıyoruz. Zavallı bilgisayarlarımızın sabit diskleri de buna dayanamıyor elbette. Hele bir de bu verileri sağa sola taşımak gerekiyorsa ne yapalım?

Bize yine çok güzel bir soru sordunuz. Gerçekten bu hafıza problemi son zamanlarda çok yaygınlaştı. Disk yetiştiremiyoruz arşivlerimize. O zaman hemen bir harici disk arayışına girişiyoruz. Nitekim bilgisayarlarımızın kapasitesi bir yerden sonrasını kaldırmıyor ve dahili diskler pek pratik değil.

Şimdi hiç düşünmeden almanız gereken bir ürünü kısaca tanıtmak istiyorum:


Western Digital Passport Essentials

Bu ürünün şu an itibariyle piyasada olan 3 modeli mevcut. 160, 250 ve 320 GB'lık modeller bunlar. Her birinin değişik renk seçenekleri var. Siyah, beyaz, kırmızı ve lacivert benim rastladıklarım. Sanırım WD her geçen gün yeni bir renk çıkartmaya devam ediyor.

Tasarımı şık olduğu kadar yüzeyi de çizilmeye müsait. İlk günkü gibi tertemiz kalsın istiyorsanız hemen gidip bir kılıf almanızı öneririm. Neden bilmiyorum fakat bu seride kılıf hediyesi yok. Oysa ki çok ucuz harici disk kutularından bile kılıf çıkıyor. Neyse buna takılmadan devam edelim.

Teknik özelliklerini listelemeye gerek yok çünkü standart olarak 5400 RPM hızda ve bahsettiğim üzere 160, 250 ya da 320 GB kapasitede ürünler. USB 2.0 ile gayet hızlı veri transferi yapabiliyorsunuz. 480 mbit/s diye belirtmiş sitesinde. Bu da sanırım saniyede 70 MB gibi bir rakama denk geliyor. Yani gayet hızlı.

2.5 inçlik boyutuyla cepte taşınabilmesi ve elektriğini sadece USB portundan alması da avantajları arasında. Özellikle dizüstü bilgisayar sahibiyseniz 3.5 inçlik harddisklerden verim alamazsınız sanırım. Çünkü onlarda ayrı bir elektrik kaynağı gerekiyor.



Bu tür diskler bir miktar ısınır ve darbelere fazla dayanıklı değildir. O yüzden çok önemli verilerinizi başka bir yere daha yedeklediğinize emin olun!

WD her ne kadar sağlam bir marka olsa da disklerin teknolojisi gereği bozulma riski az değil. Taşınabilir diskinize çok iyi bakmanızı öneriyorum. USB bellek tabir ettiğimiz "solid state disk"lerin kapasitesi artıp fiyatları da makul seviyeye inene kadar bu sorundan kurtulmak pek mümkün gözükmüyor.

http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=525 adresinden inceleyin ve herhangi bir teknoloji mağazasından satın alın. Memnun kalacağınızı umuyorum. Fiyatları 160 GB: 115 YTL / 250 GB: 145 YTL ve 320 GB: 190 YTL civarında.

Hiç yorum yok: