26 Eylül 2008 Cuma

KMPlayer - Video Oynatıcı

WMV için Windows Media Player, MOV için Apple Quicktime, DIVX için BS Player, RM için Real Media Player mı kullanıyorsunuz? MKV ya da HD dosyaları izlerken problem mi yaşıyorsunuz? Bazı videolar hiç açılmıyor ya da sadece sesi mi çıkıyor? Yarım kalmış ya da bir kısmı bozuk videoları hiçbir şekilde izleyemiyor musunuz? O zaman bu yazıyı mutlaka okuyun!

Yıllarca birçok "media player" yani video oynatıcı program kullandık. Windows'un yetersiz kaldığı yerlerde kimi zaman Media Player Classic, kimi zaman BS Player, kimi zamansa VLC Player bizi zor durumdan kurtardı. Son yıllarda bu programlar da ne yazık ki işlevini yitirmeye başladı.

Kısa bir süre öncesine kadar GOM Media Player ile her işimizi görüyorduk. Fakat o da bazı sorunlar yaşatmaya başladı. Özellikle HD videoları yeterince hızlı oynatamıyordu. Çünkü çift işlemcili bilgisayarlarımız olmasına rağmen kendisi sadece bir işlemcimizi kullanabiliyordu.

En sonunda her derde deva bir program uzak doğulu arkadaşlardan geldi. Kore yapımı olan bu program sayesinde diğer tüm video oynatıcıları bilgisayarımızdan sildik.

KMPLAYER 2.9

KMPlayer aslen sadece bir video oynatıcı değil, aynı zamanda bir müzik çalar. Aslında bunlardan da fazlası. Video, görüntü ve altyazı gibi konularda olabilecek hemen hemen her türlü seçenek ve ayarı sunan bir program. Sanırım Terminatör'ün işletim sisteminde kurulu geliyordur.

Belki bu kadar çok özelliği olması bazı açılardan olumsuz gibi gözükse de her türlü sorunumuz ya da talebimizi karşılayabiliyor olması daha önemli bence. Yüzlerce farklı seçenek arasında kaybolmamanız için programı her dile çevirmişler neyse ki. Yine de bazı özelliklerin ne işe yaradığını anlamak zor. Deneme yanılma yöntemi bu program için en geçerli yöntem gibi gözükyüor.

İzlediğiniz filme çeşitli görüntü ve ses efektleri verebiliyorsunuz. Görüntünün yeriyle ve büyüklüğüyle oynayabiliyorsunuz. Çok fazla özelliği olduğundan hepsinden bahsedemeyeceğim fakat en yararlı bulduğum özelilklerden bahsedeyim. Video için Deinterlacing özelliği özellikle RAW videolardaki çizgi oluşmasını engellemek için çok yararlı. Ses özelliklerinde ise Normalizer'ı kullanıyorum. Çok kısık ya da çok yüksek sesli videoları dengelemesi işime yarıyor.

Tek bir tuşla altyazı senkronizasyonu ya da renk ayarı yapmanın mümkün olması gerçekten harika. Eğer arayüzünden hoşlanmadıysanız ve özellikle GOM Media Player'dan geçecekseniz Siyah GOM arayüzünü yüklemenizi öneririm.



Programı indirmek için: http://www.kmplayer.com/forums/showthread.php?t=10298 adresine girmeniz gerekiyor. Nedense düzgün bir sitesi yok. Forum üzerinden halletmeniz lazım tüm işlerinizi.

Tek bir ayrıntı belirteyim, Real Media plugini yani RM yasal olmadığından programın içerisinde yer almıyor. Bu dosyaları açmak için Real Alternative isimli codec programını kurmanız gerekli. http://www.free-codecs.com/real_Alternative_download.htm adresinden bu codec programına erişebilirsiniz.

KMPlayer tamamen ücretsiz. Son beta sürümünü önerebilirim. Ben uzun süredir sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. Programla ilgili çok muhtemel sorunlarınızı burdan yazmanızı rica ediyorum.

Hiç yorum yok: